František Német

kalkulačka matic

Jaký je rozdíl mezi React a Next.js?

sea

Každou vteřinu se ve světě vypije 10 450 skleniček koly, vesmír se roztáhne o 14.8 km a hlavně, někdo vytvoří další js framework/knihovnu. Život developera je příliš krátký na to aby je vyzkoušel všechny a tak je nejdůležitější si vybrat správný na správnou práci.

React a Next.js jsou dva populární front-end frameworky (React je technicky knihovna), které byly vyvinuty firmou Facebook. I když mají oba tyto frameworky kořeny v Reactu, existují mezi nimi některé klíčové rozdíly, na které je důležité si dávat pozor. V tomto článku se podíváme na tyto rozdíly ,použití a porovnáme server-side a client-side rendering.

React

React je založen na komponentní architektuře, což znamená, že vývojáři mohou vytvářet jednotlivé komponenty, které se poté skládají do větších celků. React umožňuje vytvářet interaktivní uživatelské rozhraní pomocí tzv. virtuálního DOM (Document Object Model), což zlepšuje výkon a rychlost aplikace. Také je open-source, což znamená, že je dostupný pro všechny vývojáře a je podporován velkou komunitou.

Next.js

Next.js je v jádru React, takže se nemusíte bát se učit další framework od začátku. Hlavní rozdíl s Reactem je způsob, jakým se aplikace vykreslují.Next.js používá server-side rendering, zatímco React (client-side rendering).

Tím se u Next.js aplikací zlepší rychlost načítání stránky a SEO. Next.js také poskytuje automatické načítání jen stránek, které zrovna potřebujete tzv. (code splitting), Další výhodou Next.js je možnost statického generování stránek, což umožňuje vytvářet statické webové stránky, které jsou rychlé a snadno indexovatelné vyhledávači.

Server-side rendering vs Client-side rendering

Serverové vykreslování (Server-side rendering, SSR) je technika ve vývoji webových stránek, při níž se stránky generují na serveru a poté se kompletně vykreslený HTML odesílá do webového prohlížeče klienta.

Na rozdíl od vykreslování na straně klienta (Client-side rendering, CSR), kde prohlížeč načte základní HTML soubor a poté použije JavaScript k načítání a vykreslování obsahu, SSR předem vykresluje obsah na serveru a teprve poté ho odesílá klientovi.

Můžete si to představit , jako když objednáte zkonstruovaný stůl, nebo stůl z IKEA, který si musíte sami sestavit.

Server-side výhody:

Client-side výhody:

Rozdíly z pohledu developmentu

Porovnání a využití

Musíte se jako developer zeptat na několik otázek pokud budete si chtít vybrat jende

Pokud ku příkladu děláte na eshópu, blogu, tak Netxtjs je perfektní volba

Zatímco věci jako interní aplikace a admin stránka, je perfektní pro React.

Závěr

React a Next.js jsou dvě populární front-end technologie, které se jsou v jádře stejné. Zatímco React se zaměřuje na vytváření uživatelského rozhraní, Next.js poskytuje pokročilé funkce pro vývoj webových aplikací, jako je server-side rendering a automatické načítání. Rozhodnutí, kterou technologii použít, záleží na potřebách a požadavcích konkrétního projektu. V každém případě však React a Next.js nabízejí vynikající možnosti pro vývoj moderních a interaktivních webových stránek.